luni, 24 august 2015

"Demascarea" film documentar online

De ce astazi dupa 63 de ani de la "reeducarea" de la Pitesti prea putini cunosc ce s-a intamplat cu adevarat intre peretii acelor temnite care pe buna dreptate puteau fi numite intrarea in iad? Ce a fost reeducarea de la Pitesti in esenta ei? Si de ce acest experiment macabru unic in istoria omenirii s-a petrecut anume in Romania? Ce i-a ajutat pe acesti oameni sa reziste pana la capat, sa iasa de acolo in mintile lor, sau sa si le recapete in timp, devenind si mai profunzi in gandire si mai tari in credinta pentru care au indurat acel infern ani de-a rindul? Si avem oare dreptul astazi dupa toate cele petrecute sa aruncam cu noroi in biserica Ortodoxa? Pentru a afla raspunsul la aceste intrebari si nu doar va indemn sa urmariti documentarul tulburator "Demascarea".





 


Tortură neîntreruptă, blasfemie, umilinţă, prăbuşire sufletească,
iertare – acesta este drumul pe care au fost împinşi 600 dintre cei mai buni studenţi români în închisoarea Piteşti între 1949 şi 1951. Unică prin complexitatea şi caracterul ei macabru, acţiunea îmbina cele mai diverse şi violente metode de tortură fizică cu violentarea psihică şi obligarea victimelor de a se transforma în agresori. 60 de ani mai târziu, victimele vorbesc despre una din cele mai inumane acţiuni represive din istoria recentă. Filmul se întemeiază pe îmbinarea relatărilor a 8 victime ale
torturilor din închisoarea Piteşti, care povestesc etapele şi torturile prin care erau forţaţi să treacă, stările sufleteşti pe care le-au cunoscut, şi ne oferă consideraţiile lor despre scopul şi efectele acţiunii. Mărturii pline de emoţie, dure, dar lipsite de ură şi patimă. Cele 70 de minute de mărturii tulburătoare sunt împărţite în 11 capitole: „Scopul acţiunii Piteşti”, „Începutul: câştigarea încrederii”, „Declanşarea violenţelor”, „Etapele”, „Ţurcanu”, „Ororile”, „Blasfemiile”, „Disperarea”, „Speranţa”, „Încetarea acţiunii”, „Aveţi regrete?”.


Regia:  Nicolae Mărgineanu
Scenariul:  Alin Mureşan
Imaginea:  Andrei Lascu, Nicolae Mărgineanu
Montaj:  Nita Chivulescu
Muzica:  Petru Mărgineanu

Niciun comentariu: